Jukka Kopra

Hallituksen talousyhtälö vailla realismia

Maamme tuleva hallitus on julkistanut ohjelmansa. Hallitus antaa runsaita lupauksia sinänsä kannatettavien asioiden toteuttamisesta (tai selvittämisestä), mutta niiden toteutuksen taloudellinen perusta on epämääräinen ja vinoutunut.

Hallitusohjelmassa esitetään pysyviä menoja lisättäväksi miljarditolkulla vailla ajatusta siitä, miten kulut kestävällä tavalla rahoitetaan. Taloustavoitteiden saavuttaminen - ja näiden menojen kattaminen - puolestaan perustuu ”normaalille” 2 % kasvuvauhdille. Tällainen kasvu ei kuitenkaan ole aikoihin ollut Suomessa tavanomaista, eikä kukaan asiantuntija sellaista edes ennusta.

Jo nyt, Suomen ollessa 1,2% kasvutrendissä voi perustellusti epäillä, ettei hallitus tule pääsemään talous- ja työllisyystavoitteisiinsa. Hallituksen visio on ruusuista toiveajattelua, joka johtaa uusiin veronkiristyksiin ja lisävelkaantumiseen. Se on kohtuutonta suomalaisille veronmaksajille sekä tuleville sukupolville.

Työllisyystavoitteena 75% on hyvä, mutta hallitusohjelmasta ei löydy keinoja, joilla työllisyys saataisiin aidosti kasvamaan. Tukityöllistämisen lisäksi hallitus ulkoistaa vastuun työmarkkinajärjestöille. En näe tässä onnistumisen elementtejä.

Suomen verotus on jo nyt maailman korkeimmasta päästä. Tuloerot puolestaan Euroopan unionin keskitasoa pienemmät. Silti hallitus hassaa resursseja tuloerojen kaventamiseen ja tekee sen veroja korottamalla.

Hallitusohjelmassa on toki paljon kannatettaviakin ehdotuksia. Merkittävä osa uusista pysyvistä kuluista rahoitetaan alussa kertaluonteisesti valtion omaisuutta myymällä. Jatkoa ajatellen rahoitus on auki. Veroja korotetaan laajalla skaalalla ja korotusten maksajiksi joutuvat ne, jotka jo nyt maksavat eniten veroja eli normaalit työssäkäyvät ihmiset. Keskiluokkaa kyykytetään oikein kunnolla.

Hallitusohjelman toteuttamiskelpoiset linjaukset olisi mahdollista tehdä myös vastuullisemmalla talouspolitiikalla. Tuloverotuksen keventäminen, sosiaaliturvan uudistaminen, paikallisen sopimisen lisääminen ja työmarkkinoiden aito kehittäminen veisi maatamme kestävällä tavalla parempaan suuntaan.

Rinteen hallitus vie särpimen keskiluokan pöydästä ja syö tulevien sukupolvien eväät.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Demarit ja kommunistit etupäässä huusivat viimeiset kaksi vuotta täyttä kurkkua että aktiivimalli kumotaan heti jos heidät valitaan riittävällä vahvuudella eduskuntaan ja hallitukseen. Nyt on hallitusohjelma puolueiden hyväksyttävänä mutta:"Lopullinen kirjaus aktiivimallista muuttui vuodetusta luonnoksesta." Saamme ehkä nähdä miten asia haudataan komiteoihin ja jatkotutkimuksiin kuten vasemmistolla on tapana ollut.
https://www.verkkouutiset.fi/aktiivimallia-ei-peru...

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Kokoomuksen linjan kolme tärkeintä asiaa ovat raha, raha ja raha. Ei ihme, että kansa on aika kyllästynyt tuohon teemaan.

Nyt on neljä vuotta aikaa oppositiossa pohtia sitä, että oisko kansalaisilla muitakin juttuja mielessä?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Kannattaisiko kenties vilkaista valtion budjettia ja huomata, että se on alijäämäinen tämänkin vuoden osalta n. 1,4 miljardia euroa:

https://valtioneuvosto.fi/budjetti-2019

Velkakellon mukaan Suomen valtion velka on noin 105 miljardia euroa. Suomen valtion onni on se, että tällä hetkellä korkomenot ovat sangen vähäiset eli n. 1,2 miljardia euroa.

http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2019&...

Jos taloudelliset ajat huononevat, niin sen seurauksena korot tulevat luultavasti nousemaan, jolloin valtion korkomenojen voidaan olettaa kasvavan asteittain. Samaan aikaan kun alijäämäinen budjetti vielä kasvattaa valtionvelkaa niin myös se on kasvattamassa korkomenoja.

Tuosta seuraa se, että yhä suurempi osa valtion budjetista joudutaan käyttämään valtionvelkojen korkojen maksamiseen. Ei voida olla kestävällä pohjalla, jos velkarahaa käytetään hyvinvoinnin rahoittamiseen, vaikka poliitikot tykkäävät jakaa valtionrahaa tukijoillensa eri muodoissa.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Kokoomuksen viime pelikaudella silloisen hallitusohjelman vastaisesti läpiajamalle hallintarekisterille (piilottamisen ja veroparatisoinnin väline) ei voitu tehdä mitään, yhteisöveroa ei voitu palauttaa edes vähän lähemmäksi EU:n keskimääräistä eli korottaa, suorat ja epäsuorat tuet huomioiden yhteensä useiden miljardien yritystukiin ei käytännössä juuri voitu puuttua.

Kaikki tämä on monin verroin antamaasi miinuslukua suurempi - ja tämän miinuksen ovat luoneet oikeistovetoiset hallitukset.

Miksi, Petriseni, et ajattele/osaa ajatella? Juurisyyt ovat poliittisessa oikeistossa.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #10

Mitå sinä oikein sekoilet? Lue uudelleen kirjoitukseni, sillä puhuin valtiontalouden alijäämästä ja Suomen velkaantumisesta. Sen sijaan sinä ilman mitään järkevää syytä alat selittää hallintarekisteristä. Samalla unohdat mainita, että niillä tahoilla, jotka ylläpitävät hallintarekistereitä, niin heillä on omat rekisterinsä niiden omistajista.

"Miksi, Petriseni, et ajattele/osaa ajatella? Juurisyyt ovat poliittisessa oikeistossa."

Ensinnäkin sinä syyllistyt salaliittoteorioihin ilman mitään todisteita. Toiseksi juurisyyt ovat siinä, että Suomi velkaantumalla kuluttaa enemmän kuin sillä olisi todellisuudessa varaa kuluttaa. Ihminen, joka ei sitä tajua, niin ei osaa ajatella.

P.S. Jos kerran louskutat hallintarekisteristä, niin lue tämä Kauppalehden blogikirjoitus:

https://blog.kauppalehti.fi/taaleri/hallintarekist...

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #11

Siispä rautalankaa, Petriseni: alijäämä ja velkaantuminen, koska verovarojamme käytetään järjettömiin ja haitallisiinkin kohteisiin ja koska poliittiset voimasuhteet eivät mahdollista asioiden tehokasta korjaamista. Miljardien yritystuet ovat eräs alijäämän tekijöistä. Hallintarekistä saat olla mieltä mitä haluat, mutta jospa et syöttäisi Kauppalehden blogia "lähteeksi", mainoksena se toki käy.

Suomessa on pitkään tehty oikeistolaista talouspolitiikkaa ja tässä ollaan. Tällaiseen ei ole varaa. Varattomilla ja keskituloisilla ei ole varaa kulutusveroissaan maksaa toistuvia yhteisöveron alennuksia ja pääomatulo- sekä ansiotuloverokantojen pitämistä erillään, ei ole varaa jatkaa yhteensä useiden miljardien (suorat ja epäsuorat tuet) eurojen vuotuisia yritystukia, jotka lisäksi vääristävät kilpailua, ylläpitävät elinkelvottomia rakenteita. Näihin juurisyihin ei voitu puuttua. Mitä hallintarekisteriin tulee, kuten itsekin tiedät 90 prosenttia asiantuntijatahoista vastusti sitä, mmm. poliisi ja verottaja.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #25

Miksi vain alijäämäisyys on ongelma?
Miksi ei valtion tulojen vähyys?

Jälkimmäinen on helppo korjata:
- Poistetaan suuryritysten tuet = muutama miljardi säästyy ja annetaan tukia pk-sektorille. Tulos on näennäisesti nolla, mutta koska PK-sektori työllistää enemmän, kilisee valtion kassaan rahaa.

- Poistetaan suuryritysten ja rikkaiden mahdollisuudet veronkiertoon = muutama miljardi valtion kassaan ja mahdollisesti määrätyt epäisänmaalliset (kokommuslaiset?) elementit jättävät maan, jotka sitten ajan myötä korvautuu rehellisillä yrittäjillä.

Henry

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #26

Suuryritysten yritystukien poistaminen on kannatettavaa, sillä valtion ei pidä alkaa tukemaan tuottavaa liiketoimintaa.

"- Poistetaan suuryritysten ja rikkaiden mahdollisuudet veronkiertoon = muutama miljardi valtion kassaan ja mahdollisesti määrätyt epäisänmaalliset (kokommuslaiset?) elementit jättävät maan, jotka sitten ajan myötä korvautuu rehellisillä yrittäjillä."

Tätä veronkiertoväitettä en kyllä usko. Se kuulostaa urbaanilegendalta. Esimerkiksi Keskisuomalaisessa on hallintarekisteristä tälläinen yhteenveto:

https://www.ksml.fi/kotimaa/Kysymys-ja-vastaus-K%C...

"Ovatko omistustiedot tässä tapauksessa julkisia?

– Tiedot hallintarekisterissä olevista omistuksista eivät ole yleisesti saatavilla. Tiedot osakkeiden todellisista omistajista on vain pankilla, joka pitää niistä omaa kirjanpitoa. Edes yhtiö, jonka osakkeista on kyse, ei tiedä, kuka heitä omistaa. Suomalaiset pankit ovat velvollisia raportoimaan verottajalle tiedot asiakkaidensa omistuksista."

Tällä perusteella sanon, että hallintarekisteristä pitävät suurinta meteli ne, jotka eivät edes tiedä, mistä tosiasiassa on kyse. Tämän lisäksi kyseiset ihmiset eivät ole todistaneet mitenkään omia väitteitään.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #27

Kyse ei ole pelkästään hallintarekisteristä, joskin julkiset tiedot helpottaisivat kovasti poliisia talousrikosten selvittelyssä.

Hollantilaisfirma myy suomalaisille härskisti veronmaksun vapaaehtoisuutta
Omaisuuden piilottaminen hallintarekisterin taakse on suomalaisille helpompaa kuin koskaan.
https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/hollantilaisf...

Liechtensteinin veronkiertojuttu muuttunut farssiksi – päätös tutkinnan lopettamisesta herättää kysymyksiä
Verohallinto ei saanut rikossyytteitä LGT-jutussa. Tuore esitutkintapäätös valottaa tapauksen merkillisiä juonenkäänteitä.
https://seura.fi/asiat/tutkivat/liechtenstein-vero...

Veroveteraani: ”Verohallinto päästää väärintekijät pälkähästä”
Verohallinnon lepsuilu talousrikosten torjunnassa vaarantaa veromoraalin, sanoo neljäkymmentä vuotta verohallinnossa työskennellyt ylitarkastaja.
https://seura.fi/asiat/tutkivat/lieva-veropetos-sa...

Näin hövelisti armahduslaki palkitsee ökyrikkaat verorikolliset: Mätkyjen sijaan veronpalautukset ja syytesuoja
Valmisteilla oleva veronkiertäjien armahduslaki ei tarkoitakaan valtiolle pelkkiä lisätuloja. Salattuja Sveitsi-tilejä ilmoittaneet saivat yllättäen veronpalautuksia mätkyjen sijaan.
https://seura.fi/asiat/tutkivat/nain-hovelisti-arm...

Kiista hallintarekisteristä käy kuumana, ja vääntö jatkuu tiistaina – HS käy läpi, mistä asiassa oikein on kyse
Omistusten piilottamisen mahdollistavasta hallintarekisteristä on väännetty eri muodoissa kohta kaksi vuotta. HS käy läpi, mistä hallintarekisterissä on kyse.
https://www.hs.fi/talous/art-2000005212245.html

Petri Luosto
Jos haluat luettavaa, pyydä, niin voin laittaaa sinulle vaikkapa tusinan artikkelia lisää.

Henry

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #28

Ensimmäinen huomioni on se, että kaikki nuo Seuran artikkelit on kirjoittanut sama mies, Jarno Liski. Siinä mielessä hän tuntuu olevan ristiretkellä hallintarekisteriä vastaan. Jos esimerkiksi käyttää hollantilaista hallintorekisteriä, niin siitä maksetaan verot Alankomaihin ja Suomeen ei makseta, koska kaksinkertainen verotus on kohtuutonta.

Liskin kirjoituksien väitteitä on hyvin vaikea alkaa tarkistamaan aukottomasti, koska hän ei esittele esimerkiksi käyttämiensä oikeustapauksien kuten oikeusasiamiehen tekemien ratkaisujen diaarinumeroita.

Lisäksi moitin sitä, että artikkelissa "Näin hövelisti armahduslaki palkitsee ökyrikkaat verorikolliset: Mätkyjen sijaan veronpalautukset ja syytesuoja" ei mainita sanallakaan hallintarekistereitä.

Helsingin Sanomien artikkeli on maksumuurin takana, joten sitä en pysty kommentoimaan.

Kaiken tämän jälkeen totean, että Henry Björklidille tarkoitus pyhittää keinot. Sen takia hän on halukas spammaamaan jopa artikkeleita, joilla ei ole mitään tekemistä hallintarekistereiden kanssa. Björklidillä voi olla vaikka sata artikkelia, mutta lähettämällä artikkelin, jolla ei ole mitään tekemistä asian kanssa hän on osoittanut, että häneen ja hänen väitteisiinsä ei voi luottaa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #29

Petri Luosto, hyvä yritys:
"Kaiken tämän jälkeen totean, että Henry Björklidille tarkoitus pyhittää keinot. Sen takia hän on halukas spammaamaan jopa artikkeleita, joilla ei ole mitään tekemistä hallintarekistereiden kanssa. Björklidillä voi olla vaikka sata artikkelia, mutta lähettämällä artikkelin, jolla ei ole mitään tekemistä asian kanssa hän on osoittanut, että häneen ja hänen väitteisiinsä ei voi luottaa."

Vedätyksesi on aika lapsellinen.
______________________________________

Lukutaito hoi! Aloitin kommentin näin:
"Kyse ei ole pelkästään hallintarekisteristä, joskin julkiset tiedot helpottaisivat kovasti poliisia talousrikosten selvittelyssä."

Henry

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #30

Älä mussuta. Itse pyrit kesken keskustelun siirtämään maalitolppia omaksin eduksesi käyttämällä artikkelia, jolla ei ole MITÅÄN tekemistä hallintarekisterin kanssa. Se osoittaa sinulta aikamoista matalamielisyyttä ja älyllistä epärehellisyyttä. Minulla ei ole rehellisyyden nimissä tapana sallia sellaista käyttäytymistä itseäni kohtaan, sillä se vain sekavoittaa keskustelua. Olen jo nyt sallinut Suonsivulle ja sinulle aivan liikaa liikkumatilaa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #33

Juttusi mene jo myötähäpeän puolelle. :)

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #37

Annan koko ajan linkkejä, joista voi todentaa väitteeeni ja olen lupautunut kaivamaan lisää jos haluat.

Trollit sitä vastoin tukeutuvat omiin juttuihinsa ja uskomuksiinsa ja yrittävät vieä huomion sivuraiteille.

Henry

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #44

Osoitit linkeilläsi epärehellisyyttä ja yritystä viedä keskustelua pois raiteiltaan haluamaasi suuntaan. Sitä kautta syyllistyit trollaamiseen. Ja kun en hyväksynyt sitä, niin aloitit uhriutumisen, joten taas syyllistyit trollaamiseen. Tätä kautta jäit kiinni, kun käytetään SINUN määritelmääsi.

Minua ei sinun linkkisi kiinnosta tippaakaan, kun en pysty luottamaan sinuun, sillä olet osoittanut olevasi älyllisesti epärehellinen ihminen.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #29

Vielä: Jos haluat ainoastaan artikkeleita siitä kuinka hallintarekisterin turvin kierretään veroja, niin ei tarvitse kuin pyytää.

TalousSanomat:
Poliisi osakerekisteristä: "Se kiinnostaa järjestäytyneitä rikollisia"

Osakeomistusten hallintarekisteröinti piilottaisi osakkeiden todelliset omistajat ja tekisi rikoksista helpompia, Helsingin poliisi ja Keskusrikospoliisi sanovat."

https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-...

________________________

Petri Luosto!
En usko, että puolustat rikollista toimintaa tai haluat vaikeuttaa poliisin työtä kuten Kokoomus, Keskusta ja Perussuomaliset.

[Pikku korjaus: Perussuomalaisten neljä kansanedustajaa, joilla on poliisitausta, halusivat äänestää Persujen napinpainalluskäskyä vastaan. Heitä uhattiin mittavilla rangaistuksilla.]

Henry

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #31

Kahteen asiaan on syytä kiinnittää huomiota. Ensiksikin Suomen poliisi halutessaan saamaan selville suomalaisen hallintarekisterin pitäjältä osakkeiden todellisen omistajan nimet, jos se epäilee rikollista toimintaa.

Toiseksi hallintarekisterin käyttö on jo nyt mahdollista ulkomaalaisille sijoittajille. Tämä toinen kohta tarkoittaa sitä, että esimerkiksi suomalaisten omistama ulkomaille rekisteröity bulvaanifirma voi käyttää hallintarekisteriä, mutta suomalaiset yritykset, olivat ne kuinka rehellisiä tahansa, eivät voi. Aina on syytä muistaa että epäilty on syytön kunnes toisin todetaan oikeudessa, vaikka olisikin syytä epäillä kyseistä tahoa laittomasta toiminnasta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #34

#31:
TalousSanomat kertoo:
"Osakeomistusten hallintarekisteröinti piilottaisi osakkeiden todelliset omistajat ja tekisi rikoksista helpompia, Helsingin poliisi ja Keskusrikospoliisi sanovat."

#34
Petri Luosto kertoo:
"Ensiksikin Suomen poliisi halutessaan saamaan selville suomalaisen hallintarekisterin pitäjältä osakkeiden todellisen omistajan nimet, jos se epäilee rikollista toimintaa."
_________________________________

Vaikuttaa siis siltä, ettei poliisi tunne resurssejaan, ei tiedä kuinka saadaan selville eri omistajien nimet.
Onneksi Petri Luosto tietää ja antanee Helsingin poliisille ja Keskusrikospoliisille vinkit heti huomenna, virka-aikaan.
;)

Henry

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #38

Ensinnäkin poliisi saisi halutessaan todelliset omistajat selville suomalaisista hallintarekistereistä, vaikka Björklid tuntuu pitävän heitä täysin kädettöminä.

Toiseksi älä laita sanojasi suuhuni, sillä se ei tee sinusta yhtään sen fiksumpaa, vaan se paljastaa kuinka typerä olet.

Hallintarekistereistä puhuttaessa sinun kannattaisi vähemmän keuhkota ja lukea tämä Savon Sanomien uutisartikkeli niistä:

https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Hallintarekist...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #40

Mitäköhän sanoja olen laittanut suuhusi?

Just joo - joku Kokoomuksen kansanedustaja tuntee tutkinnan ongelmat paremmin kuin Helsingin poliisi ja Keskusrikospoliisi?

Henry

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #42

Mitä sinä nyt sekoilet? Näytät vain sen, että olet tullut tänne trollaamaan, kun et muuta osaa.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...kannatettaviakin ehdotuksia...rahoitetaan ...valtion omaisuutta myymällä".
Ja sekö on muka hyvä asia ? Esim. lahjoitushetkellä 17 miljardin arvoinen Kemira kaivoksineen "myytiin" 200 miljoonalla myös kok:n innokkaalla avulla. Vuosikymmenten työllä hankittu yhteinen omaisuus lahjoitetaan noin vain pois. Tuollainen on vähintäänkin rikollista. Taloudellinen maanpetos.

Mitähän Caruna-Haavistokin seuraavaksi lahjoittaa...
http://sibilyanev.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236031-...

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

"Suomen verotus on jo nyt maailman korkeimmasta päästä." Kirjoittaja voisi mennä kirjastoon, ja tilata lainaksi, jollei suoraan hyllyltä löydy, vuoden 1969 Suomen Aseteskokoelma. Sen saatuaan hän voisi tutustua vuoden 1970 Valtion tuloverotaulukkoon. Sen hän voi verrata sitten 2010-luvun vastaavaan, joka löytyy finnlexistä. 1970-luvulla tätä maata rakennettiin. Viime vuosina, kokoomuksen ollessa ruorissa, se on pikemminkin raunioitettu.

Suomen tuloverotus on joskus ollut paljon nykyistä korkeampi. Mutta vaikka se on alentunut hyvätuloisille noin nelisenkymmentä prosenttia, se on edelleen niin kauhea asia heille, että tuloverosta kokoomuslaiset, puheenjohtajansakin suulla, eivät uskalla puhua käyttäen sana tulovero. Sen sijaan puhutaan työverosta, jonka lainsäädäntö ei tunne lainkaan. Minusta asioista pitää käyttää niiden oikeita nimiä.

Tuloveron aleneminen johtaa sitten siihen että pitää verottaa jopa pullovettä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Voi voi, kun tulovero on vain yksi veromuoto. Pitää huomioida kaikki verot kokonaisveroasteessa.

Vuonna 2016 Suomen kokonaiveroaste näyttä olevan kolmanneksi korkein Ranskan ja Tanskan jälkeen. https://ek.fi/wp-content/uploads/tal51.pdf

Vuotta myöhemmin eli 2017 viidenneksi korkein. https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Verotu...

Vertailussa; VEROASTE SUOMESSA SEKÄ EU15- JA OECDMAISSA 1980-2019**,
PROSENTTIA SUHTEESSA BKT:EEN osoittaa Suomen kokonaisveroasteen olevan huippuluokkaa. Alla olevasta linkistä näkyy pitkän ajan kokonaiveroaste (BKT:stä) aina vuodesta 1980 lukien.

https://www.veronmaksajat.fi/globalassets/tilastot...

Tämän huomioiden, niin himoverottajina toimii tämä hallitus lisäten vielä pökkyä pesään.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Eilen julkaistu hallitusohjelma näyttää luonnon kannalta historiallisen lupaavalta. Uusi hallitus on muun muassa lisäämässä luonnonsuojelun määrärahoja 100 miljoonalla eurolla vuodessa, jatkamassa soidensuojelun täydennysohjelman toteuttamista ja purkamassa energiantuotannon kannalta merkityksettömiä patoja. Näin laajat ja monipuoliset kirjaukset ovat välttämättömiä, sillä luonto on hätätilassa. Myös ilmastokriisin kiireellisyys näkyy hallitusohjelman kirjauksissa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Rinteen hallituksen luonnon ja ilmaston muutoksen heitettävät rahat häipyvät taivaan tuuliin - kirjaimellisesti.

Jos Suomen vihreät eivät saa isoja ilman pilaajia - siis Keski-Eurooppaa, USAta, ja Kiinaa mukaan nähin talkoisiin, uuden ilmastoministerin käyttämät verorahat ei näy eikä tunnu missään. Pekingin ilman laatu ei siitä muutu.

Ainoa hyöty on ehkä siinä, että innkkoimmat ja äänekkäimmät ilmastopuuhamiehet ja -naiset saavat hyvän mielen. Amen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Vihreät sai merkittävän vaalivoiton myös eurovaaleissa, joten Eurooppakin on kohta raiteillaan. Ja kilpailu clean techissä pakottaa myös USA:n ja Kiinan näihin talkoisiin. Ilmastonmuutos ei tunne eikä tunnusta kansallisia rajoja. Onneksi haittakansallismielisten hössöttäjien eurojytky jäi suutariksi ja järkipolitiikalle näytetään vihdoin vihreää valoa.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #13

Miten mittaat tuon vaalivoiton? Kansallismieliset kasvattivat suosiotaan ympäri EU:ta ja vaikka viherhörhöjenkin kannatus kasvoi, niin silti kansallismielisillä on enemmän edustajia parlamentissa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #17

Vaalivoitto mitataan siten että kannatus kasvoi edellisistä vaaleista. Vihreät voittivat kaikkialla, jopa Ranskassa, missä äärioikeiston eurojytky ei jäänyt suutariksi niin kuin monissa muissa sivistysmaissa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #13

Toivottavasti saksalaiset ottavat ilmasto-ongelman vakavasti, samoin kiinalaiset ja jenkit.

Olen ollut viikon Pekingissä ja on selvää, että siellä täytyy tehdä jotain. Mutta sillävälin muistettakoon, että vihreillä on velvollisuus käyttää suomalaisten veronmaksajien veroeuroja järkevästi. Vouhotus metsänhakkuista, lentämisestä, lihansyönnistä, lehmien röyhtäilystä, ym.ym, ei auta ketään.

Suomalainen ilmastoministeriö on rahan heittämistä taivaan tuuliin. Tämä raha pitäisi käyttää järkevämmin hyvinvointiyhteiskunnan paljon tärkeämpiin tarpeisiin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #18

Itse asiassa vouhotus metsänhakkuista, lentämisestä, lihansyönnistä, lehmien röyhtäilystä ym. taitaa olla enempi oikeistopopulistien hommaa (sic!). "Oli populistista sontaa vaalikampanjoiden ilmastokeskusteluissa keskittyä puhumaan siitä, voiko joskus syödä yhden pihvin tai ajaa vielä autolla." (V. Niinistö 17.4.2019) Mutta niin kuin näimme, populistinen sonta maistui yllättävän monelle paskanjauhajalle. Onneksi populistien paljonpuhuttu eurojytky jäi suutariksi. Kyllä kansa sentään jotain tietää.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eihän ole. Jos hallitusohjelma yskii, niin tavoitellaan ongelmien tullen esiin velkarahoin / veronkorotuksin seuraavaa utopiaa investoiden toistemme paitojen pesuun enemmän saavuttaaksemme seuraavaksi 80 % työllisyysasteen, huolimatta ällistyttävän hienoista ympäristötavoitteista tai sitten ei.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Edellisen hallituksen metodi sen sijaan oli realistinen: kuljettiin polkua, joka johtaisi viimein 100-prosenttiseen työllisyysasteeseen, jopa sen yli.

Sehän saavutetaan kun aletaan teettää töitä palkattomasti tai muutaman euron päiväpalkalla, ja parhaiten tällainen toteutuisi jos reilusti vaan orjuus sallittaisiin eikä hienosteltaisi kaiken maailman aktiivimalli- ja kiky-nimien kanssa.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

JK: "Hallituksen talousyhtälö vailla realismia"

Olet tahattomasti oikeassa: sinun puolueesi edellisessä hallituksessa vastoin hallitusohjelmaa läpiajama hallintarekisteri vaatii lopettamisensa, pääoma- ja ansiotuloverokantojen yhdentäminen jäi puuttumaan, useiden miljardien (epäsuorat ja suorat tuet mukaan lukien) yritysverot jäivät miltei koskemattomiksi. Kaikkeen tähän on puututtava, jotta voidaan puhua realistisesta talousyhtälöstä.

Sinun puolueesi on ollut luomassa tuota epärealismia. Sinun puolueesi osaltaan luomat virheet maksavat varattomat ja keskituloiset kulutusveroissaan, ja mahdollistavat kohtuuttoman verovapauden rälssin niille, joilla on varaa mutta ei tahtoa maksaa sitä, mikä kohtuuden ja tasapuolisuuden vuoksi heidän/niiden (yksilöitä ja yrityksiä) kuuluisi.

UKK:n ajaton viisaus stemmaa: Kokoomuksen paikka on oppositiossa. Siten ainakin yksi asia tämän hetken Suomessa on oikealla tolallaan.

JK: "Hallitusohjelman toteuttamiskelpoiset linjaukset olisi mahdollista tehdä myös vastuullisemmalla talouspolitiikalla. Tuloverotuksen keventäminen, sosiaaliturvan uudistaminen, paikallisen sopimisen lisääminen ja työmarkkinoiden aito kehittäminen veisi maatamme kestävällä tavalla parempaan suuntaan."

Tuloverotusta on kevennetty jo pitkään ja vastaavasti kehitetty tasaveroja ja niiden muotoisia maksuja, jotka kohdistuvat nimenomaan varattomiin kuin myös keskituloisiin ja näin on ostovoimaa heikennetty. Työmarkkinoita on "aidosti" kehitetty kuntouttavaa työtoimintaa kehittämällä ja voimaperäisesti lisäämällä, ottamalla käyttöön aktiivimalli ja suunnittelemalla sille jatko-osia. Tahdot siis lisää paikallista sopimista - se on ollut koko ajan mahdollista TES:n puitteissa eikä kukaan ole kieltänyt kilpailemasta työntekijöistä maksamalla yli minimin eli TES:n. Siten, tahtonet ilmeisimmin paikallisen sanelun lisäämistä. Lopuksi: käytät adjektiivia "vastuullinen". Se oli Jyrki Kataisen lempisana, jota hän toistamistaan toisti ja teoillaan osoitti, että "vastuullinen" merkitsee vastuutonta. Sinä edustat samaa puoluetta kun Katainen ja käytät tuota latautunutta sanaa. Mistä tiedän, että et tarkoittaisi tosiasiassa vastuuttomuutta?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

”Ympäristöministereitä on ollut ennenkin, mutta nyt mukana on myös muiden ministeriöiden ilmastotöiden koordinointi. Sisäministerin rooli tänä päivänä sisäisen turvallisuuden kysymyksissä on yhä tärkeämpi. Ja Suomen rooli kansainvälisesti voisi olla nykyistä näkyvämpi rauhan- ja ympäristökysymyksissä”, Haavisto kommentoi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

EU:n pakolaispolitiikan umpisolmujen avaaminen olisi huikea poliittinen saavutus, ja nyt kun on tolkun ihmiset hallituksessa ja EU-puheenjohtajuus Suomella edessä, on hallituksella oiva mahdollisuus näyttää poliittiset kykynsä. "Ensivaikutelmani on, että koalition turvapaikka- ja pakolaispolitiikan perusta on kunnossa. Lähtökohdaksi on otettu kasnsaivälinen yhteistyö ja ihmispikeuksien kunnioittaminen", Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutin johtaja ja Turun yiopiston dosentti toteaa tänään kolumnissaan "Pakolaispolitiikka työn alle" (TS 5.6.2019).

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Etukäteen en lähde tuomitsemaan ja toivon toki parasta. Pahoin kuitenkin pelkään, että unelmafantsuttelijoiden käsitys hyvästä maahanmuuttopolitiikasta tarkoittaa käytännössä valtavia taloudellisia kustannuksia, väkivalta- ja seksuaalirikollisuuden kasvua, syrjäytymistä, ghettoutumista, jne., jne., kuten on aiemminkin tapahtunut, mutta katsotaan mitä tapahtuu.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Vihreää huu-haata, kuvittelevat pienen ja sisukkaan Suomen voivan ratkaista koko maailman ongelmat. Halllooo!!

Muuten olisi hyvä vitsi, mutta sääliksi käy veronmaksajaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Emme ole yksin. Saksalaisen tutkimuslaitoksen tekemän maanlaajuisen kyselyn mukaan vihreitä kannattaa tällä hetkellä 27 prosenttia saksalaisista, mikä on yhdeksän prosenttiyksikköä enemmän kuin viime kuussa.

Vihreät on siis ohittanut kaksi Saksan perinteistä valtapuoluetta eli kristillisdemokraatit (CDU) ja sosiaalidemokraatit. CDU sai kyselyssä 26 prosenttia ja sosiaalidemokraatit 15,8 prosenttia kannatuksesta. Forsa-tutkimuslaitos toteutti kyselyn saksalaisille tiedotusvälineille RTL:lle ja n-tv:lle. Eurovaaleissa vihreät tuli Saksassa toiseksi 20,5 prosentilla annetuista äänistä. Vihreiden äänisaalis kaksinkertaistui vuoden 2014 lukemista.

Vihreät sai kaikista EU-maista EU-parlamenttiin yhteensä 69 paikkaa, 17 enemmän kuin aikaisemmin. Saksan liittokanslerin Angela Merkelin CDU-puolue oli eurovaaleissa Saksan suurin puolue noin 28,9 prosentilla annetuista äänistä. Tämä oli kuitenkin CDU:n kaikkien aikojen huonoin tulos kansallisissa vaaleissa.

Käyttäjän JuhaOllikainen kuva
Juha Ollikainen

Vasemmistoliitto on puheenjohtajansa suulla julistanut mediassa: "Teemme investoinnit, joiden avulla Suomi pääsee eroon jatkuvasta leikkauskierteestä"

Jos haluamme päästä eroon jatkuvasta leikkauskierteestä tilanteessa, jossa n. 55 % bkt:sta on erilaisia julkisia menoja, rakenteellisesti kestäviä keinoja on vain yksi: Viennin voimakas kasvattaminen nykyisestä, joka on kohtuullisen vaikea ponnistus, koska emme tee sitä tyhjiössä.

Toinen keino on se jakopoliitikoille kivuliaampi: julkisen talouden koon pienentäminen järkevämmälle tasolle bkt:sta.

Kansantalouden pitkän aikavälin trendikasvu määräytyy yhtälöstä väestön kasvu × tuottavuuden kasvu. Kaikki tietävät jo tässä vaiheessa, että Euroopan keskipitkän aikavälin näkymä molemmissa tekijöissä on sieltä, mihin ei aurinko paista.

En siis usko, että nykyisellä poliittisella liturgialla on kovinkaan vahvaa todellisuuspohjaa, vaan teemaan "julkista sektoria pitää priorisoida/tehostaa" palataan viimeistään siinä vaiheessa, kun kv. talous ja siihen liittyvä investointikysyntä jälleen alkavat hyytyä.

Ja sitä paitsi: nykyinen vivutusleikkikin on mahdollista vain sen vuoksi, että EKP on manipuloinut korkokäyrän nollaan.

Vielä lisäys:

Kaikki perinteiset hyvinvointivaltiot ympäri Eurooppaa käyvät puolustustaistelua, jota vaikeuttavat: a) väestörakenteen muutos b) teknologinen kehitys, joka jatkossa syrjäyttää myös perinteisiä valkokaulustyöpaikkoja c) työn hinnoittelun / teettämisen/tekemisen globalisoituminen d) jo valmiiksi korkeat veroasteet. Tässä taistelussa vahvimmilla ovat taloudet, joiden julkisen sektorin koko on järkevä suhteessa BKT:n (max 45 %) / joilla on riittävän monipuolinen ja kv. kilpailussa pärjäävä tuotantorakenne (esim. Saksa, Ruotsi).

Suomen tuotantorakenne / elinkeinorakenne on yksipuolisempi ja sen vuoksi jatkossa universaalin hyvinvointivaltiomalli ylläpito tulee olemaan työn ja tuskan takana. Meidän pitkään jatkunut velkaantuminen on yksi oire ym. tekijöiden vaikutuksesta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomen vienti on edelleen halvauksissa ja samalla tasolla, mitä se oli v. 2007, mutta julkiset menot ovat kasvaneet silti eniten koko Euroopassa ollen nyt n. 40 miljardia euroa suuremmat, mitä v. 2007.

Yhtälö on mahdoton pohjoismaisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi ilman ikääntymisen mukanaan tuomaa kestävyysvajettakin - saati sitten sen kera.

Uudella hallituksella on nyt viimeinen näytön paikka ennen haaksirikkoa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Viennin voimakas lisääminen = Ero €urosta?

Henry

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Valtaosa EU - maista on eurotalouksia.

Rinteen hallitus ja hallitusohjelma on luokkaa, jossa rahaliitosta ja sen vaatimuksista ei ymmärretä pätkän vertaa yhtään mitään.

Tämä selvinnee äänestäjille v. 2023.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kuuluu sarjaan: happamia sanoi kettu...

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

...mutta kettu etsii marjansa itse, eikä tarvii veronmaksajan rahoja.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juu, samaa mieltä, suuryritykset luokoon yritystukensa itse.

Henry

Käyttäjän JuhaniNissil kuva
Juhani Nissilä

Jukka Kopra ei vai ole huomannut, että jatkuvalla säästämisellä on vain yksi etu. Viimeisen ei tarvitse sammuttaa valoja, koska sähköä ei enää tule !

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Jatkuva säästäminen rinnastuu anoreksia nervosaan: tervettä se ei ole, menee toimintakyky ja pahimmillaan kuolema korjaa.

Anoreksia nervosaan liittyy usein bulimia. Jukka Kopran puolue harjoittaa tässä yhteiskunnassa molempia: kuntouttavan työtoiminnan ja aktiivimallin uhrit saavat silkkaa anoreksia nervosaa osakseen, kun taas bulimiaosasto on varattu niille, jotka saavat (ansiotta ja ylettömästi) hallintarekistereistä, yritystuista ja yrittäjävähennyksistä.

Kumpaakaan ei tarvita terveessä yhteiskunnassa, ei anoreksia nervosaa eikä bulimiaa.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Suomi ottaa lisää velkaa,jotta voi lisätä kehitysapua ,,siinä koko järjettömyys lyhykäisyydessään !

Toimituksen poiminnat