Jukka Kopra

Vahva maanpuolustushenki on näkynyt kansalaisvaikuttamisena aselakiin

Hallituksen esitysluonnokseen aselain muuttamisesta tullut palaute on ollut runsasta, kriittistä, mutta rakentavaa. Palautteen ansiosta esitystä on voitu valmistelutyön edetessä parantaa merkittävällä tavalla. Valmistelutyön loppuvaiheessa on sisäministeri Mykkäsen ja hallituspuolueiden edustajien yhteistyö ollut tiivistä.

Valtioneuvosto antaa tänään esityksen aselain muutoksesta jolla pannaan täytäntöön EU:n asedirektiivin määräykset. Hallituksen esitystä on valmisteltu keväästä lähtien ja sen sisältö on muuttunut olennaisesti verrattuna alkuperäiseen lausunnoille lähteneeseen luonnokseen.

Esitys on nyt sellainen, että reserviläistoiminta ja ammunnan harrastaminen voivat jatkua Suomessa. Erityisen tärkeää on, että reserviläistoimintaan ja vapaaehtoiseen maanpuolustukseen liittyvän ampumatoiminnan mahdollisuudet on turvattu. Maanpuolustuspoikkeamaan perustuva ammunnan harjoittelu on jatkossa laajasti mahdollista.

Järjestöt, yhdistykset ja kansalaisaktivistit ovat antaneet paljon palautetta ja tehneet muutosehdotuksia luonnokseen. 

Mielestäni tämä vastuullinen vapaaehtoinen osallistuminen lain valmisteluun on osaltaan osoitus siitä, että maanpuolustustahto on Suomessa korkealla tasolla ja vankalla pohjalla.

Haluan osaltani lausua kiitokset kaikille valmistelutyöhön osallistuneille ja esitystä kommentoineille. Jokaisen panos on ollut tärkeä. Itse olen osallistunut valmistelutyöhön eduskuntaryhmämme edustajana.

Esitys annetaan eduskunnalle torstaina 11.10. ja sen käsittely jatkuu eduskunnan hallintovaliokunnassa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Luonnos löytyy seuraavista osoitteista https://www.dropbox.com/s/991gvcox92lqezk/Hallituk... https://www.dropbox.com/s/sxqqirajfy3xu36/Hallituk...
Hallituksen esitys löytyy osoitteesta https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsity... .

Edelleekin suurin vika siinä on mielestäni se, että se kieltää suurimman osan olemassa olevista ampuma-aseiden lippaista.
Luonnoksessa lukee seuraavasti "Edellä 2 momentissa tarkoitettuna aseen osana ei kuitenkaan pidetä latauslaitetta, joka on valmistettu sarjatuliasemalliin, jonka valmistus on alkanut ennen vuotta 1946 ja joka ei sovi asennettavaksi keskisytytteiseen itselataavaan kertatuliaseeseen tai lippaalliseen kertatuliaseeseen."
Tarkoitus on ollut oletettavasti, että ei luvanvaraistettaisi vanhojen konepistoolien ja pikakiväärien lippaita.
Kuitenkin on olemassa itselataavia kertatuliaseita ja lippaallisia kertatuliaseita, joissa käytetään esimerkiksi Suomi-konepistoolin, Lahti-Saloranta-pikakiväärin tai Degtjarev-pikakiväärin lippaita. Sellaiset ampuma-aseet ovat Suomessa harvinaisia, mutta niitä on valmistettu enemmän USA:n markkinoille. Siksi epäilen että kyseistä luonnosta kirjoittaneet henkilöt eivät joko ole tienneet sitä, että vanhoja sarjatuliaseiden lippaita voi käyttää muissakin ampuma-aseissa tai sitten he ovat yrittäneet harhauttaa antamalla ymmärtää näin.

Toimituksen poiminnat