Esitys ampuma-aselaiksi huomioi maanpuolustuksen tarpeet

 

Hallituksen esitys ampuma-aselain muuttamisesta on lähetetty lausuntokierrokselle. Kyse on muutoksista jotka tehdään EU:n ampuma-asedirektiivin vaatimuksesta. Lausuntokierroksella eri tahot voivat antaa palautetta ja muutosehdotuksia ja esitystä tarvittaessa muutetaan ennen sen antamista eduskunnan käsiteltäväksi. 

EU:n asedirektiivi sallii Suomelle merkittävän kansallisen poikkeaman, joka koskee reserviläisten omistamia tai hallussapitämiä isolla lippaalla varustettuja itselataavia aseita, käytännössä reserviläiskivääreitä. Alunperin nämä yritettiin EU:n toimesta kieltää täysin. Edelleen, asedirektiivi on jalostunut ja lieventynyt matkan varrella siten, että Suomessa ampumaurheilu ja -harrastus sekä reserviläistoiminta voivat jatkua käytännössä kuten ennenkin.

Suomen on tärkeää huolehtia laajaan reserviin pohjautuvan maanpuolustuksemme edellytyksistä. Direktiivi ja sen soveltaminen Suomessa eivät estä aktiivisten reserviläisten mahdollisuutta ylläpitää ja kehittää sotilas- ja ampumataitojaan.

Ampuma-aselakiin esitetyt muutokset huomioivat EU:n asedirektiivin kansalliset poikkeamat laajasti. Lakia valmisteltaessa on tehty laajaa yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa jotta erityistarpeet tulisivat huomioitua mahdollisimman hyvin. Reserviläistoimijoiden lisäksi on kuultu metsästys- ja ampumaurheiluharrastajia.

Esityksessä on kiitettävällä tavalla otettu huomioon Suomen kansallisen puolustuksen kannalta tärkeä reserviläistoiminta. Reserviläistaitoihin kuuluu oleellisena osana ampuma-aseiden käsittely ja ampumataidon ylläpito.

Asedirektiiviin otettu reserviläispoikkeus mahdollistaa aktiivisten reserviläisten mahdollisuuden saada lupa direktiivin muuten kieltämiin isolla lippaalla varustettuihin aseisiin. Näin ollen tältä osin jatketaan nykyisellä linjalla, jossa luvat vaativat hakijalta aktiivisen reserviläistoiminnan osoittamista ja muutenkin nuhteetonta käytöstä.

Laajalla reserviläispoikkeuksella turvataan reserviläisten tasavertaisuus ja yhdenvertainen mahdollisuus kehittää itseään ja taitojaan. Maanpuolustusvelvollisuuden lisäksi kyse on  maanpuolustusoikeudesta eli sen edistämiseksi mahdollisuudesta vapaaehtoisesti ylläpitää reserviläistaitoja.

Lain perusteluita on vielä täsmennettävä siten, että Puolustusvoimilla on aito mahdollisuus määrittää, keiden lupahakemuksia sillä on mahdollisuus puoltaa. Hengen on oltava se, että oikeuden on koskettava tosiasiallisesti koko sijoituskelpoista reserviä.

Ampuma-aselakiin tehtävillä muutoksilla myös parannetaan aseiden jäljitettävyyttä ja tätä kautta sisäistä turvallisuutta. Lisäksi tarkoituksena on parantaa asekaupan valvontaa ja sujuvoittaa elinkeinotoiminnan sääntelyä. Taustalla on tavoite yhtenäistää EU-jäsenmaiden nykyisin hyvin epäyhtenäistä aselainsäädäntöä.

Kokonaisuutena ottaen ampuma-aselakiin tehtävillä muutoksilla edistetään sisäistä turvallisuutta. Reserviläisten, metsästäjien ja ampumaurheilua harrastavien oikeus toimintansa jatkamiseen säilyy käytännössä ennallaan. Esitystä voidaan pitää onnistuneena, mistä kiitos kuuluu niin laajalle parlamentaariselle yhteistyölle kuin aktiivisesti asian valmisteluun osallistuneille sidosryhmille ja erityisesti sisäministeri Mykkäselle.

Uskon, että esitystä rukataan vielä ennen sen jättöä eduskunnalle. Esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle kesällä.

Jukka Kopra
Kokoomus Lappeenranta

Olen lappeenrantalainen yrittäjä, kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu sekä perheenisä. Kunnallisia luottamustehtäviä olen hoitanut noin 20 vuoden ajan ja kansanedustajana olen toiminut vuodesta 2011. Olen Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja. Toimin mm. puolustus- ja valtionvarainvaliokunnissa sekä Etelä-Karjalan maakuntahallituksen puheenjohtajana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu