Jukka Kopra

Lasten terveysasiat kuuluvat myös vanhemmille

Yle uutisoi tapauksesta, jossa eräs äiti oli yrittänyt muuttaa lapsensa hammaslääkäriaikaa sähköisesti muttei siinä onnistunut (https://yle.fi/uutiset/3-9904415). Vain alle 10-vuotiaan lapsen aikavarausta voi vanhempi lapsen puolesta muuttaa. Kävi ilmi, että tämä 10 vuoden raja pätee lähes kaikkeen asiointiin terveydenhuollon kanssa. Vanhemmat eivät siis lähtökohtaisesti saa tietoa yli 10-vuotiaan lapsensa terveysasioista, ellei lapsi halua.

Käytäntö on valtakunnallinen. Ikäraja ei perustu lakiin, vaan sosiaali- ja terveysministeriön päätökseen. 

Viranomaistulkinta siirtää vastuun joistain terveyspäätöksistä käytännössä alaikäiselle. Yleisen elämänkokemuksen perusteella voi väittää, että alaikäisen kynnys mennä oma-aloitteisesti esim. epämieluisiin tutkimuksiin tai toimenpiteisiin voi olla korkea tai ylittämätön. Lapselle siirretään vastuuta jota hänen ei tulisi kantaa. Moni hankala asia voi jäädä painamaan mieltä, jos asioista ei tarvitse kotona keskustella vaan vanhemmat voi jättää heppoisesti pimentoon. Vertailun vuoksi, esimerkiksi alaikäisen pankkiasiat eivät etene, elleivät kaikki huoltajat ole tietoisia tehtävistä ratkaisuista ja anna lupaa niihin.

Vastuu alaikäisen hyvinvoinnista on vanhemmilla. Nykymenettelyllä viranomaiset työntyvät perheiden väliin missä heitä ei pääsääntöisesti tarvita. Pahimmillaan vanhemmat eivät saa tietää lastensa terveystietoja ja joutuvat tekemään heidän hyvinvointiinsa liittyviä ratkaisuja arvailujen varassa tai ihmettelemään epätietoisina, mistä heidän lapsensa kohdalla on kysymys. Mahdollisuudet kantaa vanhemman vastuu ovat kaventuneet.

Sen sijaan satunnaista virkamiestä pidetään luotettavampana vastaamaan lapsen ja nuoren terveysasioista kuin vanhempia ja ratkaisemaan, tuleeko heidän tietää lapsensa terveydentilasta. On riski, että näin menetellen pitkäjänteistä ja yksilön erityispiirteet huomioivaa vastuuta alaikäisen terveydestä ei kanna kukaan.

Vanhempien tiedonsaantioikeutta alaikäisen terveystietoihin tulee parantaa, jotta he voivat kantaa sen vastuun, joka heillä lapsistaan on.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Peraatteessa kuuluu ja per ei.
Helkutin vaikea asia jos esim jehova-nuori haluaa verensiirron niin vanhempien mielipide? Samoin rokotusten kanssa? Hörhö mutsi/faija haluaa että Riikka-Petteri on vapaa, niin ei laitetakkaan. Kaikenmaailmaan hyyppärää on tullut tavattua elämän matkalla; He eivät hyväksy lapsensa rokottamista.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Erittäin hyviä pointteja, mutta niissä on kyse hörhövanhempien päätöksistä, ei tiedonsaannista.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Vanhemmat eivät siis lähtökohtaisesti saa tietoa yli 10-vuotiaan lapsensa terveysasioista, ellei lapsi halua.

ooo

Millähän tavalla tuossa toteutuu lapsen etu?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Millähän tavalla tuossa toteutuu lapsen etu?»

Siten, että kun lääkärit ja heitä vielä jopa asiantuntevammat sosiaaliviranomaiset päättävät kaikista lapsen asioista vanhempien kykenemättä puuttumaan asioihin, se on aina lapsen etu.

Vanhemmillahan ei ole lääketieteellistä eikä sosiaalialan koulutusta hoitaa tehtäväänsä!

Oliko muuta kysyttävää?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#9

Niinpä niin…..kumpi tuntee lapsen paremmin äiti ja isä vai lääkäri, esimerkiksi kun lapsi valehtelee. Yhteistyössähän ne asiat pitää hoitaa. Lääkäri on tieteen ammattilainen .

Juha Hämäläinen

Nykymaailmassa ei edes 18-vuotiasta voi katsoa täysi-ikäiseksi, ei varsinkaan jos nuori ei pysty itseään edes elättämään vaan asuu kotona. Näinhän suurin osa nuorista tekee.

Vanhemmat joutuvat pitämään huolen usein vielä yli 20v nuorista. Miksei siis myös heidän terveysasiansa kuulu vanhemmille. On niin, että nuorten terveysongelmat hallitsemattomina kaatuvat kuitenkin vastuullisten vanhempien käsiin. Julkiset palvelut eivät ota mitään vastuuta mistään, jollei hoidettava itse hoida asioitaan.

Koko täysikäisyyslaki pitäisi kirjoittaa uusiksi ja kuvata milloin henkilö voidaan katsoa itsenäiseksi. Tämä asia on mahdoton määritellä vain nuoren henkilön iän perusteella.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kuka sitten soveltaisi lakia, ts. päättäisi asiasta?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

--Käytäntö on valtakunnallinen. Ikäraja ei perustu lakiin, vaan sosiaali- ja terveysministeriön päätökseen.

Potilaan oikeuksista annetussa laissa todetaan, että alaikäinen saa päättää ymmärryksensä mukaan hoidostaan, ja tietojen antamisesta vanhemmille. Viime kädessä kypsyystason arvioi lääkäri.

Käytäntö siis perustuu lakiin, joskaan laissa ei ole mitään kiinteää ikärajaa, joka on varmaankin asetettu käytännön saneleman pakon vuoksi.

Varmaankaan esim. 15-vuotias tyttö ei välttämättä halua kertoa raskauden keskeytyksestä kiihkouskonnolliselle isälleen. Joissakin tapauksissahan voisivat tytön terveys ja henki olla uhattuina.

Ei voi kun taas kerran ihmetellä kansanedustajien tietämättömyyttä elämästä ja lainsäädännöstä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#4

>Potilaan oikeuksista annetussa laissa todetaan, että alaikäinen saa päättää ymmärryksensä mukaan hoidostaan, ja tietojen antamisesta vanhemmille. Viime kädessä kypsyystason arvioi lääkäri.

ooo

Tuosta tulis mieleen, että kykeneekö esim kymmenenvuotias lapsi ottamaan vastuun omaa terveyttään koskevista asioista pitkälle tulevaisuuteen, kun elämää on edessä 70- 80 vuotta.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Entä silloin kun kyse on vaikeasta kehitysvammasta joka ei kykene itse toimiin terv tepivaari

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Terve Tepivaari! Sitähän varten meillä on tämä pallo olkapäiden yläpuolella että sitä käytetään :-)

Käyttäjän ElinaMehttalo kuva
Elina Mehtätalo

Marko Grönroos, immunologian asiantuntijalääkäri kertoi joskus, että jokainen sairastettu tauti kohottaa immuniteettiamme. Mitä lääkärit pääosin suosittelevat nykyään: mm flunssarokotteita. Miten tämä kohottaa immuniteettiamme kuin ainoastaan kyseessä olevan taudin suhteen ja siihenkin lisäys mahdollisesti.

Jos lääkärit saisivat päättää, me käyttäisimme kaikki mahdollisimman paljon lääkkeitä ja olisimme mahdollisimman sairaita. Näin oma ammattikunta voi mahdollisimman hyvin.

Miten tässä toteutuu terveen lapsen etu?

Toimituksen poiminnat