Jukka Kopra

Takaisin neuvottelupöytään, mars!

Alkoholilain uudistaminen on tänään (31.5.2017) ainakin väliaikaisesti karahtanut kiville.

 

Noin vuosi sitten, 19.5.2016 hallituspuolueet sopivat alkoholilain uudistuksen sisällöstä. Tuolloin tehtyyn sopuun kuuluu mm. 5,5 % juomien myynnin salliminen myös muualla kuin Alkossa sekä niin sanottu valmistustapaneutraliteetti.

Viimeksi mainittu tarkoittaa, että ruokakaupassa voisi myydä myös tislaamalla valmistetusta alkoholista tehtyjä long drink -juomia (esimerkiksi aito Lonkero). Tällä hetkellä laki sallii ainoastaan käymisteitse valmistettua alkoholia sisältävien juomien myynnin maitokaupoissa. Tämä on keinotekoinen rajoite, jota jopa Valvira vastustaa.

Näiden kahden ison muutoksen lisäksi on tarkoitus merkittävästi vapauttaa anniskelua ravintoloissa ja purkaa ravintoloiden toimintaa haittaavaa byrokratiaa.

Erilaisia näkemyksiä on ollut lähinnä maitokaupoissa myytäväksi sallittujen juomien tilavuusprosentista ja valmistustapaneutraliteetista.

Käsityöläispanimoiden ulosmyyntioikeutta aina 12 prosenttiin asti koskevan EU-notifikaation hakeminen on kestänyt kuukausikaupalla ja niinikään esitykseen STM:ssä tehtyjen ennaltasopimattomien lisäysten poisneuvottelu on ottanut aikansa. Siksi vuosi on ehtinyt kulua eikä asiassa olla päästy ratkaisuvaiheeseen.

Toukokuussa 2016 siis hallituspuolueet paiskasivat kättä ja sopivat esityksen eteenpäin viemisestä em. sisällöllä. Tuolloin asia käsiteltiin hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä ja kaikki kannattivat sitä. Keskustapuolueen eduskuntaryhmässä asiasta järjestettiin jopa äänestys, jossa 2/3 edustajista kannatti alkoholilain uudistamista kuvatulla tavalla.

Asian eteneminen karahti kiville Keskustan alettua nyt vaatia uusia muutoksia jo sovittuun esitykseen ja menettelytapoihin sen läpiviemiseksi. Kokoomuksen näkemys on, että uudistuksesta on jo yhdessä sovittu ja se on vietävä läpi sovitun mukaisena.

Olen ollut näihin päiviin asti siinä käsityksessä, että Keskustan kanssa sovittu asia pitää. Kun pannaan kättä päälle, niin asiasta pidetään kiinni, vaikka se ei niin mieluisa itselle olisikaan. Jos alkoholilain uudistaminen ei etene, on tätä käsitystä tarkistettava.

Tämä hanke on saanut jo farssin piirteet. Voivatko hallituspuolueet jatkossa sopia isommistakaan asioista jos tällaisissa pienissäkin asioissa johdonmukaisuutta on etsittävä suurennuslasilla?

Alkoholilain uudistaminen on vietävä läpi 19.5.2016 tehdyn sovun mukaisesti. Asialla on kiire, jotta esitys saadaan eduskuntaan ennen kesätaukoa. Eduskuntaryhmien puheenjohtajajat, takaisin neuvottelupöytään, mars!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Olen ollut näihin päiviin asti siinä käsityksessä, että Keskustan kanssa sovittu asia pitää."

Taidat olla huumorimiehiä!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

On tässä monenmoista farssia ilmassa liittyen tähän alkoholilakiuudistukseen. Keskustalainen ministeri Juha Rehula tänään Uudessa Suomessa: "Viestintä on mennyt semmoiseksi, että yksi sanoo Twitterissä yhtä ja toinen sanoo eduskunnan narikassa toista ja kolmas sanoo kolmatta".

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/222115-alkoholila...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Huonoa johtamista, se ei ole mitään uutta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Sovitusta ei odotetustikaan pidetä kiinni. Ei siis uutinen.

Se on uutinen, ettei Kepun porukka ole huolissaan pienyritysten menestyksestä. Kepuja ei myöskään siis kiinnosta maakuntien pienten pakaillispanimoiden t. viintilojen työllistävä vaikutus.

Mikähän Kepuja sitten kiinnostais ja olis silleen sopivan hurskasta ?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jokin alkaa kiinnostaa, kun seuraava puoluekannatusgalluptulos julkaistaan.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kyllä on kamalaa. Suomi nousuun juomalla-lobbausryhmä on nyt tosi vihainen ja huolestunut demokraattisen päätöksenteon rappiosta.

Kyllä muuallakin länsimaisessa markkinataloudessa viinaa saa myydä vapaasti ja kauppias korjata voitot. Yhteiskunta hoitakoon alkoholistit ja viinaan kuolevat, se kun on yhteiskunnan lakisääteinen tehtävä ja osa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos näet asian noin, niin miksi sitten ihailet Venäjää, jossa toimii vastaavanlainen "itämainen markkinatalous"? Alkoholin kulutus lienee Suomeen verrattuna liki kaksinkertainen.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Vuoden 1990 jälkeinen Venäjä oli malliesimerkki siitä, että maa ja talous ei nouse juomalla, ja että viina tappaa. Presidentti Jeltsin todisti sen omalla esimerkillään kaikille television katsojille.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen Vastaus kommenttiin #9

Venäjän talous nousi rakettimaisesti 1999-2006! Sitten tuli Putin ja niin kuin tiedämme kaikki muuttui!

Käyttäjän salvator kuva
Elo Kemppainen

'Lipityskalja' pois kaupoista...

'Keskikalja' pois myynnistä - oikea olut tilalle, viinit ja marjaviinit ruokakauppoihin, lipityskalja pois valikoimista...tämänkin pohjoisen, kylmän kansallisvaltion on aika ottaa itsestään mittaa kaljakulttuurilla mitattuna...

Emme tarvitse kolmosoluita, lipityskaljoja - meillä on tarve suuremmalle olut- ja marjaviinikulttuurille, kunnon olut ja oikea marjaviini, käymistuotteena, on aito alkoholituote, keskikaljasta on muodostunut 'masennuslääke' osalle syrjäytettyjen joukkoa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kaikkea kaljaa on syytä antaa myydä. Kenenkään ei sitä tarvitse ostaa, jos maku ei miellytä. Niin kauan kuin kysyntää riittää, niin kauan sitä myydään ja hyvä niin.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Käyttäisi Sipilä niitä diktaattorin elkeitä omiaankin kohtaan, eikä vain hallituskumppaneita kohtaan. Jos sovituista ei voida pitää kiinni, niin eihän millään sopimuksilla ole mitään virkaa. Suomalainen on tunnettu siitä, että sopimukset pitävät. Muuten koko yhteiskunta romahtaa epäluottamuksen seurauksena.

Käyttäjän PauliKiveks kuva
Pauli Kivekäs

Jukka Kopra otsikoi oikein. "Gordionin solmun" voisi ratkaista nyt kaksivaiheisesti. Nykyinen alkoholilaki kumottaan. Kokonaan.
Säännöstely sekä byrokratian vähentämistavoitteet loikkaisivat aimo askeleen eteenpäin. Toiseksi hyvin lähi aikoina ilmaantuisi jonkinlainen tarve luoda jotakin holttia hollitupaan. Siinä vaiheessa tuskin päättäjillä olisi uskallusta hidastella.
Suomen demokratialle saadaan mainio sivuhyöty, kun eduskunnan puhemiehistö rohkenee poistaa oikeutuksen ylipäänsäkään ryhmäsidonnaiseen äänestämiseen. Eduskunta vaalien kiinnostavuus palaisi demokratiassa ansaitulle tasolle; äänestäjä voisi alkaa uskoa ehdokkaansa menestykseen asioidensa edustajana.

Esa Kyllijoki

No tämähän farssi on vain sitä ,että Rehn vaihtui Puskaan ja hän se tämän tilanteen on saanut aikaiseksi.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Eduskunnan enemmistö vastusti taksien vapauttamista ja PS erityisesti, vapautettiin. Halintarekisteri piti olla haudattu, oli Lasarus. Nyt tapellaan asiasta jota enemmistö kansasta kannattaa, toisin kun ed mainittuja, ja josta on jo sovittu niin ei käy.
Logiikka varmaan löytyy, tosin vaikea sitä on ymmärtää. Epämieluisat uudistukset on pakko saada läpi ja mieluisat aivan mahdottomia, koska?

Haittoja on hallintarekisterissä ja liikenteen basaarisoimisessakin(jos ei sitten tykkää basaari meiningistä..)

Toimituksen poiminnat