Jukka Kopra

Listavaali ei sovi Suomeen

 

Eri tahoilla on viime päivinä keskusteltu listavaalin käyttöönotosta mahdollisissa tulevissa itsehallintoalueiden vaaleissa. Listavaali poikkeaa totutusta suorasta henkilövaalista siten, että siinä äänestetään ehdokaslistaa jolla olevat ehdokkaat on asetettu läpimenojärjestykseen valmiiksi ehdokaslistan asettajan eli puolueen toimesta. Riippumatta siis siitä, kenelle tahtoo äänensä antaa, puolueet voisivat etukäteen määrätä varmimmat läpimenijät.

Valmisteilla olevan sote- ja maakuntauudistuksen seurauksena maahamme tullee 18 itsehallintoaluetta ja 15 sotealuetta joiden päättäjät valitaan omilla vaaleilla. Listavaalin käyttöä perustellaan äänestäjien tehtävän helpottamisella ja sekaannuksien välttämisellä. Väitän, että sekaannuksen vaara on suurempi, mikäli maakuntahallinnon ja sote-alueidemme lisäksi muutamme samanaikaisesti myös vaalijärjestelmäämme.

Uudistuksen yhteydessä suurin osa kunnallisten verovarojen käytöstä – riippumatta siitä millä tavoin ne jatkossa kerätään – siirtyy päätettäväksi itsehallinto- ja sotealueelle. Tämä tarkoittaa myös merkittävää vallan siirtoa pois kunnilta. Tässä yhteydessä ehdotus äänestäjien valintaoikeuden siirrosta puoluetoimistojen listojen laatijoille vaikuttaa silmänkääntötempulta jolla valtaa siirretään kansalaisilta puolueille.

Vaikka listavaali on käytössä monessa maassa, en pidä sitä Suomeen sopivana. Suomessa on totuttu suoraan demokratiaan ja myös jatkossa tulee olla niin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

Listavaalissa puolueet, joihin kuuluu 6% kansasta sementoivat vallan omalle pienelle eliitilleen. Siitä on kansalaisdemokratia kaukana.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Suomessa oli listavaalit käytössä 1950-luvulle asti. Terminologisesti aika erikoista on perustella minkäänlaista parlamentaarista demokratiaa, henkilövaaliakaan, sillä, että Suomessa olisi totuttu "suoraan" demokratiaan.

Pekka Heliste

Ei listavaali puolueen vaikutsuat juuri lsiää.Nytkin kaikki kansanedustajat ja kunnanvaltuutetut noudattavat puoluekuria eli yksittäinen edustaja ei voi äänestää toisin kuin puolue päättää

Mutta nykyisessa systeemissä äänestäjällä ei ole mitään kuluttajansuojaa.

Valittu edustaja voi ain avedota puoluekuriin ja äänestää totaalisesti toisin kuin on vaaliohjelmassaan luvannut

Myös puolueet käyttävät tätä hyväksi ja vaaleissa samalla puolueella on vasemmistolaisia , oikeistolaisia ja keskustalaisia ehdokkaita

Kokoomus on oikein malliesimerkki, mita ääniä kalastellaan ehdokkaiden aivan päinvastaisilla mielipiteillä.

Niinpä oikeisto-vasemmisto akseli ei ole puolueiden välillä vaan puoluseiden sisällä

Toimituksen poiminnat