Jukka Kopra

Maakuntamallista kuntauudistukseen

Päivystäviä sairaaloita on jatkossakin

Viikonloppuna tehtiin periaateratkaisu kuinka sote-uudistus tehdään. Asiaa on vatvottu vuosikausia ja nyt siinä päästiin eteenpäin.

Niinsanottu maakunnallinen itsehallinto jakautuu ratkaisun myötä 18 alueelle ja sote-alueita tulee 15. Laajan päivystyksen sairaaloita tulee olemaan 12 jotka jakautuvat suurinpiirtein tasaisesti ympäri maan. On syytä huomioida, ettei laajan päivystyksen kriteeristön ulkopuolelle jääviä sairaaloita kaikkia suinkaan lakkauteta.

Päivystäviä sairaaloita tulee olemaan siellä missä nytkin. Uskon, että normaaleihin päiväkirurgisiin operaatioihin pääsee omalla lähialueella tuttuun paikkaan kuten nytkin.

 

Valinnanvapaus ei tarkoita yksityistämistä.

Sote-sovun kantavana ajatuksen on se, että nk monituottajamalli säilyy ja asiakkaan valinnanvapautta lisätään. Tämä on hyvä uutinen kaikille sillä nyt yksityiselle lääkärille voi mennä tuloista riippumatta. Tasa-arvo lisääntyy, sillä yksityishoito ei jatkossa ole vain varakkaiden hupia, vaan yhteiskunnan tuella hoitoa yksityiseltä puolelta voi hakea jokainen.

Palveluita voivat tuottaa jatkossa julkisten tuottajien ohella yksityiset toimijat sekä kolmas sektori. Sote-alue kilpailuttaa ja hyväksyy palveluntarjoajat joten täydellinen kilpailu ei toteudu.

Valinnanmahdollisuuksien lisääminen kuitenkin lisää myös kilpailua ja se kirittää kaikkia palveluntuottajia parempaan suoritukseen. On hyvä, että myös julkisen palveluntuottajan kustannustasoa verrataan muihin toimijoihin.

Vertailussa on jatkossa kuitenkin huomioitava se, etteivät yksityiset tai kolmannen sektorin toimijat halua tuottaa kaikkia palveluita, erityisesti niitä joissa kate on huono tai jotka eivät kuulu tuottajan toimita-ajatukseen. Tällaisten palveluiden tuottaminen jää vääjäämättä julkisen sektorin kontolle.

 

Kaakkois-Suomi tarvitsee pelastushelikopterin

Eduskunnan oikeusasiamies totesi syksyllä antamassaan lausunnossa, että Kaakkois-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan asukkaat ovat perustuslain näkökulmasta eriarvoisessa asemassa muuhun maahan nähden sillä näillä alueilla ei ole omaa pelastushelikopteripalvelua. Tämä asia on saatava kuntoon. Jos laajan päivystyksen sairaala Kaakossa on Lappeenrannassa on esimerkiksi Kotkasta vaikeissa hätätilanteissa liian pitkä matka
Lappeenrantaan tai Helsinkiin. Kaakkois-Suomi ja Etelä-Pohjanmaa ovat maantieteellisest laajoja alueita ja toistaiseksi katastrofeilta on vältytty hyvällä tuurilla.


Maakuntamallista kuntauudistukseen

Jos ajatus maakuntamallista vietäisiin rohkeasti pidemmälle, olisi mahdollisuus saada aikaseksi järisyttävä kustannuksia säästävä uudistus. Nostamalla perusopetus, kunnalliset tekniset toimet ja rakennusvalvonta ynnä muu kunnallinen toiminta toimeenpantavaksi maakunnallisella itsehallintotasolla voitaisiin käytännössä toteuttaa kuntauudistus, jonka tosiasiallisena seurauksena Suomessa kuntien tehtävistä vastaisi 18 maakuntaa.

Kunnat ja kaupungit voisivat jatkaa toki olemassaoloaan, mutta verotusoikeus siirrettäisiin itsehallintoalueen tasolle ja hallintoa voitaisiin purkaa merkittävissä määrin. Säästö olisi valtava ja palveluiden parantamismahdollisuudet huikeat. Tämä voisi olla seuraava askel.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Eli kunnille jätettäisiin mitä? Ei verotusoikeutta, mutta varhaiskasvatus ja päivähoito? Vai ne kokonaan pois valtiolta?

Vai hoidettaisiinko vaikkapa Uudenmaan 1,4 miljoonan ihmisen perusopetus yhdestä keskitetystä rakennuksesta? Samat tyypithän voi hoitaa päivähoidon ja varhaiskasvatuksen siinä hollilla.

Jo nyt saa nähdä mitähän erityisesti täällä pakatummassa Suomessa tapahtuu päivystyksen kanssa ym. Mitäänhän ei vielä tiedetty, tiedetty kun ei edes mitä tehdään tai miten.

Paljon olisi mahdollisuuksia, nyt mennään puoluepolitiikka ja omat edut edellä, se taitaa olla silloin se takapuoli edellä, jolla puuhun yritetään kiivetä.

Reijo Tossavainen

Ei tunnu loogiselta. Juurihan kokoomus ja ilmeisesti myös Kopra vastusti kiivaasti maakunnallisia toimia.

Nyt tehty ratkaisu mahdollistaa sen, että ihan pienetkin kunnat ovat toimintakykyisiä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Nyt muodostetaan sotevastuualueita. Valinnanvapaus ei säily niilläkunnilla jotka ovat jo yksityistäneet sotensan, esierkiksi Kärsämäen kuntaon tehnyt sitsemäksi vuodeksi sopimuksen Attendon kanssa.

Jääpikö nämä repaleet voimaan yhtenäistämisessä, toivottavasti Kopra vastaa.

Antti Jokela

"Nostamalla perusopetus, kunnalliset tekniset toimet ja rakennusvalvonta ynnä muu kunnallinen toiminta toimeenpantavaksi maakunnallisella itsehallintotasolla voitaisiin käytännössä toteuttaa kuntauudistus, jonka tosiasiallisena seurauksena Suomessa kuntien tehtävistä vastaisi 18 maakuntaa.

Kunnat ja kaupungit voisivat jatkaa toki olemassaoloaan, mutta verotusoikeus siirrettäisiin itsehallintoalueen tasolle ja hallintoa voitaisiin purkaa merkittävissä määrin."

Tämä taitaisi vaatia uuden perustuslain. Siinähän sanotaan:

    "Suomi jakaantuu kuntiin, joiden hallinnon tulee perustua kunnan asukkaiden itsehallintoon. [...] Kunnilla on verotusoikeus."
Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Menisin vielä pidemmälle eli meitä on niin vähän, että valtio voisi hoitaa kaiken hallinnoinnin koko provinssissa yhtenäisin pelisäännöin paikallisia paikalla kuunnellen, kehdosta, maantierummuista, hautaan.

Petteri Hiienkoski

Onhan tämä ollut byrokraattien ja maakuntapoliitikkojen juhlaa. Mutta odotappas kun tulee se maksun aika.

Käyttäjän teppoovaskainen kuva
Teppo Ovaskainen

Hei Jukka, kiitoksia blogista, uutisoimmekin loppukaneettisi: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/137308-lopetetaan-...

Terveisin,
Teppo / US

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Erona kuntauudistukseen on se, että tässä soteuudistuksessa valtio ostaisi kunnilta itsehallintoalueille niiden sote-omaisuuden, kuten terveyskeskukset.

Tässä voi toteutua sama malli kuin Venäjän öljy- ja maakaasuvarojen yksityistämisessä siten, että paikalliset byrokraatit saavat kaapattua omille firmoilleen merkittävästi kuntien omaisuutta. Toisaalta wannabe-oligarkit eivät välttämättä pärjää oikeille oligarkeille, jos vaikka Putin perustaa oman PutinCare-sotepalveluyrityksen.

Sitten PutinCare saa haltuunsa kaikkien suomalaisten sote-tiedot sekä strategisen sote-omaisuuden

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Tässä sote-uudistuksessa on vielä valtavan paljon sovittavia seikkoja jäljellä.

Minua kiinnostaa näin ensi alkuun julkisen ja yksityisen sektorin roolit. Julkinen puoli vastaa tietenkin kaikkein vaikeimmista eli kalleimmista operaatioista esimerkiksi vaikka erilaiset sydänoperaatiot. Vai uskooko joku, että Mehiläinen ryhtyy hoitamaan myös sydänläppäleikkauksia?

Tietenkin on vielä täysin ratkaisematta se, mikä taho hoitaa epäonnistumiset. Nythän julkinen puoli hoitaa kaiken esimerkiksi sen, kun tissien suurennus epäonnistuu Virossa tai lonkkaleikkaus yksityissairaalassa. Ne korjataan julkisessa terveydenhoidossa.

Entäpä tämä raha seuraa asiakasta eli potilasta? Esimerkiksi kun minulla on X-euron maksusitoumus, jolla maksan vaikkapa kaihileikkaukseni. Minä menen julkiselle puolelle ja saan tuolla maksusitoumuksella koko hoidon. Entä yksityisellä? Mitä saan? Saman hoidonko? Mistä yksityinen tekee voittonsa, jonka se tulouttaa veroparatiisiin?

Toimituksen poiminnat